DÜŞÜNCELER KAYDEDİLEN BEYİN DALGALARINDAN ANLAŞILABİLECEK

ABD’li bilim insanları, beyin dalgalarını bilgisayara aktarabilen ‘iBrain’ adını verdikleri bir cihaz üzerinde çalışıyor. Başarılı olunması halinde, ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in düşünceleri doğrudan beyin dalgalarından anlaşılabilecek...Devamı

31 Ocak 2012

Bilmenin Farklı Yolları - Otizmi Anlamak

Bir bilim adamının şöyle dediğini hatırlıyorum:
"Otistikler anormal kişiler değil; "farklı" normal kişilerdir..."

Otizm uzmanı, nörolog Theo Peeters da şöyle diyor:
"Ben şimdi öyle bir zamanda yaşadığımızı düşünüyorum ki, nörolojik olarak normal kişiler, otizm kültürünü anlamaya başlayacak. Ve umarım otizm sosyal yaşamımızın bir parçası olacak; dışlanmayacak."

Amerikan psikoloji derneği başkanı Lynn Robertson ise "The two sides of the perception" adlı kitabında anlattığina göre:
Son derece normal olan bir beyinde, ilk çocukluk yıllarında oluşan sinirsel bağlantılar bulunuyor. 
Bu bağlantılar genellikle zamanla yok olur. 
Doğum anında beynimizde çok sayıda nöron arası bağlantılar (snaps) vardır, yaşam boyunca kullanacaklarımızdan çok daha fazla sayıdadır bu bağlantılar. Büyüdükçe ve geliştikçe bu bağlantılar ‘budanır’. Ama Sinestezikler(*) hariç. Onların beyninde bu bağlantılar kalır ve o bunları bazen diğer yetenekleri güçlendirmek için kullanır..."
(*) Otistik insanlarda görülen algılama farklılığı. Sinestezikler'in dünyayı algılayışlarını detaylı olarak 2. videoda izleyebilirsiniz

1. Videoda nörolog Theo Peeters ile otistikler hakkında yapılan röportajı,
2. videoda ise otistik dahi, yazar Daniel Tammet'ın verdiği mini konferansı izleyeceksiniz.
Daniel Tammet'in dilsel, sayısal ve görsel sinestezisi var- yani onun, kelime, sayı ve renk algısı; dünyayı "farklı" bir yolla algılamayı ve anlamayı sağlayacak şekilde harmanlanmıştır.
"Mavi Bir Günde Doğmuştu"nun yazarı Daniel Tammet, 2. videoda, sanatını ve dillere duyduğu tutkuyu, parlak zihnine atılan bu kısacık bakışla paylaşıyor.

Selam ve sevgilerimle
Ferid Hakkı


1- Otizmi Anlamak - Understanding autism




2- Bilmenin Farklı Yolları - Different ways of knowing