DÜŞÜNCELER KAYDEDİLEN BEYİN DALGALARINDAN ANLAŞILABİLECEK

ABD’li bilim insanları, beyin dalgalarını bilgisayara aktarabilen ‘iBrain’ adını verdikleri bir cihaz üzerinde çalışıyor. Başarılı olunması halinde, ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking’in düşünceleri doğrudan beyin dalgalarından anlaşılabilecek...Devamı

24 Ocak 2012

Hayat Ağacı - The Tree of Life

Terrence Malick’in Cannes’da Altın Palmiye alan son filmi Hayat Ağacı'dan "bir bölüm" izleyeceksiniz.
2011 Yapımı filmin, en fazla tartışılan bölümlerinden biri olan bu bölümde;
Malick, evrenin kökenleri ve dünya üzerindeki yaşamın başlangıç görüntüleri serpiştirilmiş muhteşem kozmik görüntüler kullanıyor.
Bu görüntüler aynı zamanda insanın oluşumunu da simgelemektedir.

Bu bölümün bir diğer güzelliği de;
-eleştirmenin sözüyle- "Büyük Patlama’dan başlayarak evrenin yavaş yavaş oluşumuna görkemli bir estetikle şahit olurken,"
Preisner’in LACRİMOSA (Latince: Ağlamak) adlı muhteşem parçasını duyuyoruz.

Aşağıdaki eleştiri yazısında filmle ilgili daha geniş bilgiyi bulacaksınız.

Selam ve sevgilerimle
Ferid Hakkı

Dip not: 
1- Yukarıda okuduklarınızı birkaç gün önce hazırlamıştım. Bugün televizyonda izlediğim haberde, bu filmin, 2012 OSCAR Ödüllerine ADAY FİLM olarak belirlendiğini gördüm. 
2- Filmi internet kaynaklarından izleyebilirsiniz




HAYAT AĞACI
EVRENİN ANI PARÇACIKLARI


Terrence Malick’in Cannes’da Altın Palmiye alan son filmi Hayat Ağacı, evrenin oluşumundan bir insanın doğumuna kadar olan süreci daha önce yapılmamış bir şekilde peliküle aktarırken, bu varoluş hiyerarşisini zamanımızın iktidar üzerine kurulmuş düzeni için bir eğretileme olarak yorumluyor...


Filmin en fazla tartışılan bölümlerinden biri, yaklaşık yarım saat süren bu evrenin oluşumu (ya da yaradılışı) sekansı.

Filmin başında oğlunun ölümüyle baş etmeye çalışan Bayan O’Brien bir an gözlerini kapatıyor ve
Neden oğlumu aldın?” diye Tanrı’ya sessizce yakarıyor...
Bu anda film belki de sinema tarihindeki en büyük zaman atlamasını gerçekleştiriyor.

Preisner’in Lacrimosa (Latince ağlamak anlamına geliyor) parçası eşliğinde nebula bulutlarını dans ederken görüyor ve Büyük Patlama’dan başlayarak evrenin yavaş yavaş oluşumuna görkemli bir estetikle şahit oluyoruz.

Ardından dünya oluşuyor; rüzgârlar, dalgalar lavları soğutuyor, ilk hücre oluşuyor, dinozorlar dünyanın sahibi oluyor, meteorlar düşüyor, hayat tekrardan başlıyor ve Jack doğuyor.

Filmin adından da anlaşılacağı gibi hemen hemen dünyanın bütün coğrafyalarındaki mitolojik öykülerde adı geçen ‘Hayat Ağacı’ aslında uzunca kurgulanmış bir sekansla sinemasal karşılığını buluyor.

Hayat Ağacı’nın terimsel karşılığı farklı felsefi, dinî ve mitolojik sistemlerde, hatta evrimle ilgili bilimsel kavramlar da dahil olmak üzere her yerde aynı tanıma sahip:
"Evrendeki her canlı bir şekilde birbirine organik olarak bağlıdır."

Malick böylece bize evrenin bir başka köşesinden gelen bir meteordaki atom parçasının şu an vücudumuzu oluşturan parçalardan biri olduğunu hatırlatmaya çalışıyor bir anlamda...
(Yazının tamamı: http://www.altyazi.net/makale/hayat-a%C4%9Fac%C4%B1-8-231.aspx)